Којић: Казна Махмуљину надекватна почињеном злочину

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изразио је незадовољство данашњом пресудом некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за ратне злочине над Србима на подручју Возуће и Завидовића, истичући да казна није адекватна почињеном кривичном дјелу.

– Не можемо бити задовољни казном за Махмуљина од осам година затвора, имајући у виду обим и размјер злочина који су тамо почињени – изјавио је Којић Срни и напоменуо да је чак и Хашки трибунал у ранијим пресудама Расиму Делићу констатовао да су тамо почињени распрострањени садистички злочини.

Којић истиче да овако блага казна Махмуљину не може бити вид сатисфакције за жртве и породице српских жртава.

– У случају Махмуљина, имамо директну командну одговорност, гдје се досуди казна затвора до осам година и она не може бити вид сатисфакције за жртве и породице српских жртава, имајући у виду чињеницу да висина казне није адекватна обиму и карактеру почињениог кривичног дјела – истакао је Којић и напоменуо да о бестијалности злочина свједочи и добро позната чињеница да су на овом подрчју одсијецане српске главе.

Којић је рекао да има директних извршилаца ових злочина и других лица која нису искористила механизме спречавања кривичног дјела, али нису били обухваћени оптужницом.

– Бојим се да не постоји пракса да и та лица буду оптужена – каже Којић.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је данас Махмуљина на осам година затвора за ратне злочине почињене над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Махмуљин је осуђен јер, као командат, није спријечио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.