Izašao prvi broj zbornika „Republika Srpska – položaj, istorija, identitet“

Prvi broj Zbornika radova „Republika Srpska – položaj, istorija, identitet“, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je nedavno izašao iz štampe, posvećen je jubileju -30 godina od stvaranja Republike Srpske, a jedan od razloga njegovog objavljivanja je da se naučnoj i stručnoj, ali i široj javnosti, predstavi važnost izučavanja kulturnih i istorijskih osnova Srpske.

-Zbornik je predviđen kao godišnjak Centra, u kojem bi bili objavljivani naučni i stručni radovi iz oblasti društveno – humanističkih nauka o temama iz istorije Republike Srpske, s ciljem da se razmotre istorijske i kulturne osnove stvaranja, odbrane i razvoja Srpske iz različitih perspektiva-rekao je direktor Centra Milorad Kojić.

Prema njegovim riječima, u Zborniku su, po prvi put na jednom mjestu, prikupljeni radovi o nastanku i razvoju institucija Republike Srpske, prvenstveno kulturnih i naučno – nastavnih.

-Naučni radovi, čiji su autori istoričari, filozofi, politikolozi, arheolozi, novinari, univerzitetski djelatnici… tretiraju i raznovrsne aspekte istorije i identiteta Srba i Srpske, kao što su, na primjer, kosovski zavjet, stradanje 1941. godine, kulturno nasljeđe, simboli…-objasnio je Kojić.

On je dodao da se u Zborniku mogu pročitati originalni naučni radovi profesora sa univerziteta u Srpskoj, ali i drugih naučnih djelatnika, među kojima je profesor i književnik Slobodan Vladušić, čiji rad „Kosovski zavet i Republika Srpska“ ukazuje na reflekse Kosovskog zavjeta u srpskoj tradiciji.

-Vladušić je u radu akcentovao odnos Kosovskog zavjeta i Republike Srpske u kontekstu očuvanja, kako je autor istakao, identiteta i prava čovjeka da ostane ono što jeste-rekao je Kojić.

Urednik Zbornika je prof. dr Dragiša Vasić sa Univerziteta u Banjoj Luci.