ХАЏИХУСЕИНОВИЋ ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА У КОЊИЦУ

ТРЕБИЊЕ, 27. ЈУЛА /СРНА/


Полицијска управа /ПУ/ Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против седамдесетогодишњег лица чији су иницијали Р.Х. због сумње да је од априла 1992. до марта 1993. године, као предсједник општине Коњиц, починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.
Срна незванично сазнаје да је ријеч о Русмиру Хаџихусеиновићу који је, обављајући функцију предсједника општине Коњиц, наређивао, знао или морао да зна, а ништа није учинио да би спријечио убиство 179 лица српске националности, масовна силовања и прогоне на подручју ове општине.

Хаџихусеиновић, љекар по струци, осумњичен је да је знао за мучење, злостављање и сакаћење цивила српске националности, а ништа није предузимао да би то спријечио, као и за оснивање три логора за лица противправно ухапшена, кроз које је прошло најмање 2.000 затвореника српске националности.

У саопштењу ПУ Требиње потврђено је да постоји сумња да је Р.Х. починио ратне злочине против цивила и против човјечности.

„Пријављени је у својству предсједника општине Коњиц кршио правила Међународног хуманитарсног права, првенствено одредби Женевске конвенције за вријеме оружаног сукоба у БиХ, на подручју општине Коњиц, од априла 1992. до марта 1993. године“, наведено је у саопштењу.

ПУ Требиње је Тужилаштву БиХ у првој половини године доставила шест извјештаја за почињених 11 кривичних дјела против девет лица на подручју општина Мостар, Коњиц и Ливно.