Predsjednik Odbora “Garavice 1941.” Nebojša Kuštrinović rekao je da su Garavice kod Bihaća “podzemni grad Srba” u kojem leži više od 14.500 nevinih srpskih žrtava.

“Skrivana istina o Gravicama uvjerila nas je u činjenicu da čak ni profesori istorije nisu znali istinu o ovom mjestu”, istakao je Kuštrinović novinarima poslije parastosa u Garavicama.

Kuštrinović je istakao da se istorija ponavlja onome ko ne poštuje tu učiteljicu života, što važi i za srpski narod u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je ponosan na činjenicu da Udruženje “Garavice 1941.” nije samo već su kompletne institucije Republike Srpske stale uz njihove napore da ovo mjesto ne bi bilo zaboravljeno.

Čedo Banjac iz Bosanskog Petrovca kroz plač je rekao novinarima da se svake godine sa tugom sjeća dana kada je izvršen zločin nad Srbima u Garavicama koji su počinili Hrvati – Pavelićeve ustaše.

“Ovaj zločin nisu počinili fašisti, kao što piše na spomeniku, već hrvatske ustaše i Pavelićevi zločinci”, istakao je Banjac.

Banjac je poručio da se zločin nad Srbima u Garavicama nikada ne smije zaboraviti i da se na ovom mjestu mora podići spomenik i izgraditi pravoslavna crkva, a da obilježja obavezno moraju imati krst.

U Garavicama kod Bihaća danas je služen parastos za više od 12.000 Srba, žrtava ustaškog zločina počinjenog u ljeto 1941. godine.