Dobojsko Okružno javno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv NN izvršioca ili više njih zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja 1995. godine vojnih i civilnih objekata u tadašnjim opšinama Doboj i Teslić.

Tokom istrage Okružnog javnog tužilaštva u Doboju protiv NN lica biće saslušan veći broj svjedoka i oštećenih, te pribavljena dokumentacija o materijalnoj šteti na objektima, kao i medicinska dokumentacija o poginulim i povrijeđenim licima u ovoj agresiji, rečeno je Srni iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva navode da je istraga otvorena zbog postojanja sumnje da su osumnjičeni, kao pripadnici NATO avijacije, prilikom bombardovanja područja Doboja i Teslića u avgustu i septembru 1995. godine pričinili veću materijalnu štetu na vojnim i civilnim objektima, te izazvali pogibiju i povređivanje većeg broja lica.

Istraga se vodi u saradnji sa službenicima Odjeljenja za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina Policijske uprave Doboj.

Tužilaštvo je 3. marta izdalo naredbu o sprovođenju istrage protiv NN lica osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja vojnih i civilnih objekata na području opština Doboj i Teslić tokom avgusta i septembra 1995. godine.

Za vrijeme NATO agresije na Srpsku stradalo je više od 100 civila, a zdravlje stanovništva i danas trpi zbog posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom.