29 godina od zločina u „Tuzlanskoj koloni“ još niko nije odgovarao

U Pučilama kod Bijeljine obilježeno je 29 godina od stradanja pripadnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“. Na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 29 vojnika položeno je cvijeće i služen parastos. Prema ranijem dogovoru, vojnici JNA u koloni vozila mirno su se povlačili iz Kasarne Husinska buna u Tuzli, kada su ih iz zasjede napali pripadnici muslimanskih snaga. Ubijena su 54 vojnika, a ranjena 44.

Napad na 92. Motorizovanu brigadu na tuzlanskoj Brčanskoj Malti, koja se mirno povlačila iz kasarne izveli su pripadnici Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije „Zelene beretke“. Stravičan napad preživjeli su vojnici Radovan Krstić i Radojica Ilić. Kažu, godine prolaze, ali sjećanje ne blijedi.

– Teško je se sjećati svega, naviru sjećanja i ove ljude kad vidim koji su sa mnom bili, mi smo ajde živi, a šta je sa ovim koji su poginuli, kakvi bi to ljudi danas bili – kaže Radovan Krstić, preživjeli učesnik „Tuzlanske kolone, a ma njegove riječi nadovezuje se Radojica Ilić, još jedan svjedok tragedije:

– U Brčanskoj malti u tuzlanskoj koloni se desio stravičan zločin. Majke su u crno zavijene, a pravde ni na vidiku – ističe Ilić.

Brojni svjedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tijela ubijenih, za Sud BiH i međunarodne sudove, očigledno nisu bili dovoljni. Da je napad bio dobro planiran pokazuje i Analiza koju je radio Drugi korpus tzv. Armije BiH 2000. godine, kaže predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

– I samo postavljam pitanje šta bi se desilo sa Srbima da Tužilaštva imaju i jedan dokaz takvog tipa i takvog oblika u kome je potpuno jasno napisano šta se radi, ko šta radi i kada će se izvršiti napad i maskar nedužnih vojnika – poručuje Savčić. 

Za premijera Srpske Radovana Viškovića „Tuzlanska kolona“ je zločin bez kazne. Neshvatljivo je da se u Tuzli ovaj dan godinama slavi kao dan odbrane grada.

– Danas Tuzla slavi oslobođenje. Od koga? Od djece koja su pošla svojoj kući. Ko ih je napao? Od koga su se branili? I onda kaže nam se BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama, izvinite, nešto se ne osjećamo sigurni – naglasio je Višković.

Zločin na tuzlanskoj Brčanskoj Mlati 1992.godine dogodio se 12 dana poslije zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ispostaviće se da su ovi zločini bili uvod u brojna stradanja srpskog naroda u proteklom ratu. Današnja poruka iz Bijeljine je univerzalna – ne zaboravimo, da se ne bi ponovilo.