Haški optuženici su zahvalni za pomoć Vlade Srpske

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada prošle godine prvi put uvela da se određena finansijska sredstva daju haškim pritvorenicima i istakla da je dobila niz zahvalnica i dopisa optuženika za dobijenu pomoć.

Cvijanovićeva je odbacila navode da Vlada Srpske ne pomaže haškim optuženicima i navela da joj je žao što se na takav način prezentuju stvari u vezi sa pomoći Srpske haškim optuženicima.

Ona je podsjetila da je jedan od advokata generala Ratka Mladića rekao sasvim suprotno – da je jedina podrška koju odbrana dobija – podrška koja dolazi iz Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika.

Navodeći da na toj saradnji treba poraditi, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada lani uvela da se određena finansijska sredstva daju na raspolaganje haškim pritvorenicima, kao i da se omogući članovima njihovih porodica da mogu da ih obiđu, ali i da imaju za dnevne potrebe.

„Dobila sam određene zahvalnice i dopise ljudi koji su tamo i koji su rekli da su zahvalni za takav vid pomoći, jer oni i njihove porodice žive u teškim uslovima“, navela je Cvijanovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je podsjetila na vrijeme nakon rata i kako su se stvari dešavale na tom planu, odakle je vidljivo da nije bilo pomoći „neki drugih garnitura koje su bile na vlasti“.

„To se mora sistemski urediti. To su uradile neke zemlje u našem okruženju koje su vrlo sistemski pristupile stvarima koje se zovu podrška ili pomoć. To je zadatak na kojem se mora raditi“, rekla je Cvijanovićeva, koja je prisustvovala otvaranju Sajma tehnike, zajedno sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Srpske Željkom Kovačevićem.

SRNA, 12.05.2014.