SARAJEVO, 29. MARTA /SRNA/ – Sud BiH zakazao je za ponedjeljak, 1. april, izricanje prvostepene presude bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine. Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu „Poleta“. Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Tužilac Miroslav Janjić je, tokom iznošenja završnih riječi 18. marta, rekao da iskazi svjedoka Tužilaštva potvrđuju da je Islamović počinio zločine za koje ga tereti optužnica, što nisu osporili ni dokazi odbrane, te zatražio da ga Sud proglasi krivim i izrekne kaznu shodno zakonu. Janjić smatra da je Tužilaštvo dokazalo da je Islamović bio pripadnik HVO-a i da su Policijska stanica u tadašnjem Bosanskom Brodu i stadion „Polet“ bili mjesta gdje su zatvarani bespravno uhapšeni Srbi. Tužilac je naveo da su svjedoci svojim iskazima potvrdili da ih je Islamović tukao, da su neki prebijani do nesvijesti, dok je neke samo šamarao. Janjić je Sudsko vijeće podsjetio na izjave svjedoka koji su rekli da su vidjeli da je optuženi jednog zatvorenika udarao knjigom po glavi, da je jednom zatvoreniku prskao suzavac u oči, te da je uzimao pare za otkupninu, što je potvrdio i svjedok odbrane. Islamovićev branilac, advokat Senka Nožica smatra da tužilac nije prilagodio optužnicu iskazima svjedoka, jer u njoj „nisu navedene određene stvari“, te da tužilac nije van razumne sumnje dokazao bilo koju tačku optužnice.

Odbrana je zaključila da Tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da je Islamović preduzeo radnje koje su navedene u optužnici, te je predloženo da, ukoliko Sud nađe njegovu odgovornost, ima u vidu sveopšte okolnosti i olakšavajuće činjenice što se tiče elemenata krivične radnje. Izricanje presude zakazano je za 9.00 časova.