Радован Караџић уложио жалбу на пресуду

29.03.2019.

Први предсjедник Републике Српске Радован Караџић, кога је Хашки трибунал другостепеном пресудом осудио на доживотни затвор, уложио је жалбу на ту пресуду, саопштено је данас из Механизма међународних кривичних судова (ММКС).

У жалби, коју је потписао Караџићев адвокат Питер Робинсон, наводи се да је двотрећинска већина у пресуди направила грешку тако што је прекршила право Караџића на жалбу када је донела одлуку о изрицању доживотне казне, уместо да питање о прикладној казни врати Судском вијећу.
У тексту се наводи да је већина погријешила јер није представила разумно мишљење приликом доношења одлуке о доживотној казни, као што у обзир није узела праксу доношења пресуда у бившој Југославији.

– Већина је направила грешку када је увела доживотну казну која превазилази трајање казне које је дозвољено статутом ММКС и која представља кршење људских права Радована Караџића – истиче се у жалби Караџићеве одбране.

У тексту се напомиње да је већина погријешила тако што је пресуду засновала на поређењу са оним изреченим другима, као и да није успјела да размотри питања која раздвајају Караџићев случај од осталих, као што је његово добровољно повлачење са позиције предсједника РС.

Такође, Робинсон у жалби наводи да је већина погријешила када није поступила у складу са својим правилом да се претпоставља да је Судско вијеће прегледало сав материјал када није узело у обзир доживотне казне изречене Здравку Толимиру, Љубиши Беари, Вујадину Поповићу и Станиславу Галићу, као и када није поштовала правило да, када страна која није започела расправу, одустане од жалбе, нити признала да је казна изречена као резултат пресуда које су њима изречене.

У тексту се наглашава да су све грешке обезвриједиле одлуку о доживотној казни и довеле до неостварења правде.

Робинсон додаје да тражена олакшица представља одредбу којом се укида доживотна казна, а предмет враћа Судском вијећу ради поновног доношења пресуде.