PROMOCIJA FILMA I POSTAVKA IZLOŽBE 25. FEBRUARA U BANJOJ LUCI

21.02.2019.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u saradnji sa Vojnofilmskim centrom „Zastava film“, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Kulturnim centrom Banski dvor, organizuje 25. februara premijeru filma „Rado ide Srbin u vojnike“, kao i postavku izložbe „Ratni foto – reporter Rista Marjanović“.

Otvaranje izložbe predviđeno je u 18 časova i 30 minuta u Banskom dvoru u Banjoj Luci, gdje će, u 19 časova, biti prikazan i film.

Dokumentarni dugometražni film, koji je režirao dekan Akademije umjetnosti u Beogradu profesor Dragan Elčić, ekranizovana je priča o Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto – reporteru, koji je kamerom zabilježio borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Velikom ratu.

– Da nije bilo Rista Marjanovića i njegovih fotografija, danas ne bi imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, a svijet ne bi imao potpunu predstavu o ulozi i značaju srpske vojske u Velikom ratu i stradanjima koje je podnijela – riječi su direktora „Zastava filma“ Gorana Ikonića potpukovnika, nakon premijere filma u Beogradu.

Profesor Elčić je rekao da već 25 godina želi da snimi film o Risti Marjanoviću, a da je ovim ostvarenjem velika priča koja stoji iza njega samo započeta. On se nada da će uslijediti nastavak, jer materijala za to, svakako, ima.

U dokumentaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nalaze se 8.542 reprodukovana snimka kao fototeka Zbirke foto-negativa Rista Marjanovića.

Za same događaje Prvog svjetskog rata vezano je oko 500 snimaka.

Jedan od autora izložbe Snežana Negovanović, stručni saradnik u Zavodu, istakla je da „prve pobjede na Ceru i Kolubari, povlačenje koje je uslijedilo, albanska golgota, čine najvažniji dio njegovog stvaralaštva, a da su neki snimci prevazišli okvire fotografije i postali prave ikone stradanja srpskog naroda“.