ПРОМОЦИЈА ФИЛМА И ПОСТАВКА ИЗЛОЖБЕ 25. ФЕБРУАРА У БАЊОЈ ЛУЦИ

21.02.2019.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Војнофилмским центром „Застава филм“, Заводом за заштиту споменика културе града Београда и Културним центром Бански двор, организује 25. фебруара премијеру филма „Радо иде Србин у војнике“, као и поставку изложбе „Ратни фото – репортер Риста Марјановић“.

Отварање изложбе предвиђено је у 18 часова и 30 минута у Банском двору у Бањој Луци, гдје ће, у 19 часова, бити приказан и филм.

Документарни дугометражни филм, који је режирао декан Академије умјетности у Београду професор Драган Елчић, екранизована је прича о Ристи Марјановићу, првом српском фото – репортеру, који је камером забиљежио борбу за опстанак и херојство српских војника у Великом рату.

– Да није било Ристa Марјановића и његових фотографија, данас не би имали јасну слику о јунаштву наше војске од Цера до Кајмакчалана, а свијет не би имао потпуну представу о улози и значају српске војске у Великом рату и страдањима које је поднијела – ријечи су директора „Застава филма“ Горана Иконића потпуковника, након премијере филма у Београду.

Професор Елчић је рекао да већ 25 година жели да сними филм о Ристи Марјановићу, а да је овим остварењем велика прича која стоји иза њега само започета. Он се нада да ће услиједити наставак, јер материјала за то, свакако, има.

У документацији Завода за заштиту споменика културе града Београда налазе се 8.542 репродукована снимка као фототека Збирке фото-негатива Ристa Марјановића.

За саме догађаје Првог свјетског рата везано је око 500 снимака.

Један од аутора изложбе Снежана Неговановић, стручни сарадник у Заводу, истакла је да „прве побједе на Церу и Kолубари, повлачење које је услиједило, албанска голгота, чине најважнији дио његовог стваралаштва, а да су неки снимци превазишли оквире фотографије и постали праве иконе страдања српског народа“.