Potpisan protokol o saradnji Centra za istraživanje ratnih zločina i RTRS-a

Protokol o saradnji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica potpisali su danas vršilac dužnosti direktora Centra Milorad Kojić i generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović.

Potpisivanje protokola između naše dvije republičke institucije je samo nastavak saradnje koja je postojala i u prethodnom periodu.  Suština i cilj ovog protokola jeste da se zajednički radi na izgradnji kulture sjećanja i pamćenja, kroz medijsko izvještavanje i određene dokumentarne sadržaje RTRS-a na temu iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, a uz stručne kapacitete Republičkog centra. Sa ovim protokolom je zaokružen jedan kompletan sistem. U skladu sa tim planirano je da stručno osoblje Centra radi edukacije sa režiserima i novinarima RTRS-a, u vezi s tim kako i na koji način da prenosimo određeni sadržaj, kao i obilježavanje značajnih istorijskih datuma, koji se tiču stradanja srpskog naroda. 

Na ovaj način će se edukovati i građani Republike Srpske o svim važnim pitanjima koja se odnose na stradanje Srba, a polako će se mijenjati i nametnuti stereotip o Srbima koji dolazi od nekih medija iz Federacije BiH i međunarodnih medija.