ORGANIZACIJE PROISTEKLE IZ ODBRAMBENO-OTADŽBINSKOG RATA UVJERENE DA JE MEĐUNARODNA KOMISIJA O SREBRENICI ISKORAK U UTVRĐIVANJU ISTINE

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić uvjeren je da će Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine raditi profesionalno i objektivno i relativno brzo utvrditi osnovne činjenice o ratu i stradanjima.
Kojić je rekao Srni da još niko nije osuđen za brojne zločine i masovna ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, odnosno vođeno je nekoliko sudskih procesa i samo u jednom su počinioci zločina osuđeni za pojedinačna ubistva.
„U Srebrenici i oko nje bila su velika srpska stradanja u prvoj godini rata kada su se dogodili masovni progon, ubistva i uništavanje svega što je srpsko s ciljem etničkog nestanka Srba. U toj godini ubijeno je oko 80 odsto Srba od 3.267 koliko ih je ukupno poginulo u srednjem Podrinju i Birču od 1992. do 1995. godini“, naveo je Kojić.
Prema njegovim riječima, niko nije odgovarao ni za zločine u Drugom svjetskom ratu nad srebreničkim Srbima koje su počinile ustaše među kojima su bili lokalni muslimani.
„To je ohrabrilo potomke zločinaca da to ponove i u posljednjem ratu. Ukoliko ne budu odgovarali to im je jasan signal i podsticaj da bez odgovornosti počnu novi rat i ponove slične zločine nad Srbima zbog kojih njihovi preci nisu odgovarali“, kaže Kojić.
On je naglasio da je šteta što nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine nije formirana ranije, ali da se nada da ni sada nije kasno da bude utvrđena istina o stradanjima.
„Tek kada se utvrdi i prihvati istina o karakteru rata i svim stradanjima na području ove opštine može biti pomirenja i izgradnje suživota. Bez istine i odgovornosti nema pomirenja, povjerenja, ni bezbjedne budućnosti nikome na ovim prostorima“, napomenuo je Kojić.

Za članove Udruženja logoraša regije Birač veoma je bitno formiranje nezavisnih međunarodnih komisija za istraživanje istine o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu, te sa nestrpljenjem očekuju rezultate njihovog rada, jer će potvrditi stradanja koja su logoraši doživjeli u ta dva mjesta, rekao je Srni sekretar ovog udruženja Vinko Lale.
„Za nas je veoma važno da te komisije objektivno istraže i utvrde sve činjenice i stradanja u logorima. Budući da veliki broj logoraša iz Sarajeva živi u regiji Birač, kao i onih koji su bili u srebreničkim logorima, svi su zainteresovani za rad ovih komisija“, istakao je Lale.
Lale je rekao da je logoraše obradovala odluka o formiranju ovih komisija, te istakao da su i Udruženje, a i logoraši pojedinačno, spremni da pomognu njihov rad svojim svjedočenjima, ustupanjem dokumentacije na uvid, izlascima na teren, kao i na druge načine.
„Nas posebno interesuje istina zbog patnji kroz koje smo prošli, a niko zbog toga nije odgovarao, kao i zbog manipualcija koje se godinama plasiraju.
Očekujemo da će komisije raditi profesionalno i da će utvrditi činjenice o našim stradanjima, postojanju logora za Srbe u Srebrenici i Sarajevu i da će se obaviti cjelovito istraživanje i doći do prave istine. Nadamo se da će ta istina ispraviti nepravdu prema srpskim logorašima, jer je do sada sve rađeno parcijalno“, naveo je Lale.
On je ukazao da su za Srbe, koji su ubijeni u logorima u Srebrenici, zdravstvene ustanove iz tog mjesta izdavale dokumentaciju sa lažnim uzrocima smrti.
„U dokumentima piše da su umrli, iako postoje svjedočenja i dokazi da su ubijeni i to svjetska javnost treba da sazna, kako bi se dobila cjelovita slika o svim stradanjima u BiH, a ne samo o stradanjima Bošnjaka, kako je u svijetu do sada lažno predstavljano pod uticajem zapadnih sila i medija“, poručio je Lale.

Predsjednik zvorničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Staka Petrović smatra da formiranje Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine predstavlja iskorak u konačnom utvrđivanju istine o broju žrtava na ovom području.
Petrovićeva očekuje da će ova komisija utvrditi činjenice o broju svih žrtava da bi prestalo da se manipuliše brojem stradalih.
„Da li je razumno i za istorijske podatke uvjerljivo da niko od srebreničkih muslimana nije umro prirodnom smrću od 1992. do 1995, ili da u tom periodu niko od muslimanskih vojnika nije poginuo na ratištu, nego da su baš svi civilne žrtve stradale u desetak dana jula 1995?“, rekla je Petrovićeva Srni.
Ona je rekla da su njenog muža Miladina Petrovića komšije muslimani zaklali u rodnom zaseoku Jokići kod zvorničkog naselja Kiseljak.
„Našla sam ga zaklanog i izbodenog nožem u lijevu plećku. Tog 26. maja 1992. godine, osim Miladina, muslimani iz susjednog sela Kovačevići su ubili Branka Đokića, Milana Jovića, Raju Stevića, Cvijana Petrovića i Dragu Trifkovića“, navela je Petrovićeva.
Prema njenim riječima, muslimani su ničim izazvani napali i zapalili selo i par kuća u Kiseljaku koje su se nalazile u blizini mjesta zločina.
„Za ovaj zločin nikada niko nije odgovarao, a još nije podignuta optužnica protiv počinilaca iako se zna ko su“, rekla je Petrovićeva.
Ona je podsjetila da će se u maju navršiti 27 godina od zločina koji su počinili muslimani iz mjesta Vitinica i Kovačevići, kada su mučki upali u srpsko selo, ubili šest i ranili trojicu mještana, koji su na prilazu selu čuvali stražu, odnosno svoja ognjišta.
Petrovićeva je, povodom današnjeg konstituisanja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, naglasila da je ova komisija potrebna radi istine i pomirenja.