Održana promocija monografije Gideona Grajfa „Jasenovac – Aušvic Balkana“

06.02.2019.

Povodom obilježavanja 77 godina od stradanja Srba u Drakuliću i Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u Banjaluci je večeras promovisana monografija izraelskog istoričara Gideona Grajfa, „Jasenovac – Aušvic Balkana – ustaška imperija i okrutnosti“. Promociju je organizovao Republički centar za istražovanje ratnih zločina.

U Jasenovcu nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već im je trebalo poništiti ljudsko dostojanstvo i izložiti ih monstruoznim torturama , istakao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Grajf je rekao da 45 godina istražuje Aušvic, što daje određenu osnovu da vrši poređenje sa drugim logorima iz Drugog svjetskog rata, te je naglasio da se Aušvic i Jasenovac mogu nazvati paklom na Zemlji.

„U Jasenovac je prije smrti žrtvama stizalo i mnogo patnji i to namjernih, koje su bile vrsta zabave za počinioce. Jasenovac se pokazao kao mnogo brutalnije varvarsko mjesto, jer su ustaše pokušavale da se pokažu Nijemcima da su čak i bolji i gori od njih“, naglasio je Grajf.

On je dodao da su počinoci zločina u koncentracionim logorima i počinjeni genocid u Drugom svjetskom ratu nisu dovoljno kažnjeni, što smatra tragedijom za civilizaciju koja tako nešto dopušta.

„Mora da nešto nije u redu sa svijetom. Nezamislivo je da će mnogi počinoci zločina, kojih i danas ima živih, da umru u krevetu ili prirodnom smrću, a da jedan jedini dan nisu proveli u zatVoru. To je nezamislivo i nepodnošljivo“, ocijenio je Grajf.

Monografija Gvideona Grajfa, i naslovom, i sadržajem potvrđuje da je koncentracioni logor Jasenovac bio balkanski Aušvic.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić smatra da je komparativnom analizom između ustaškog logora smrti Jasenovac i nacističkog Aušvica potpuno opovrgnut pokušaj revizije istorije određenih centara moći, prema kojima je Jasenovac bio radni logor, a broj stradalih manji od stvarnog broja.

„Tom analizom, koju je radio izraelski istoričar Gideon Grajf, utvrđeno je da je 57 metoda mučenja korišteno nad logorašima u sistemu ustaških logora Jasenovac u ubijanju Srba, Jevreja i Roma“, rekao je Kojić novinarima uoči promocije Grajfove monografije „Jasenovac – Aušvic Balkana“ u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ova knjiga je najbolji odgovor na sve pokušaje revizije, jer dolazi od stručnjaka kao što je Grajf.

Važno je da svjetski istoričari šire istinu o stradanju u jasenovačkom logoru smrti, jer i u današnjoj Hrvatskoj objavljuju knjige sa netačnim podacima, ocijenio je predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Činjenica je da Srbi nisu evidentirali imena svih svojih žrtava, kao što je to učinio Izrel, i zato je, kaže, ova saradnja toliko korisna.

„Stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu nikada nije proglašeno genocidom, jer to nisu htjeli ni svjetski centri, pošto su zanemarivali sve što stiže iz komunističke Jugoslavije, ali nije htjela ni komunistička vlast“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, uoči promocije monografije.

On je dodao da je komunistički režim jednako odgovoran za skrivanje takvih podataka, računajući da će vrijeme uništiti dokaze i eliminisati sjećanja.

Dodik je rekao da se Srbi vraćaju sjećanju na svoja stradanja tek u zadnjih dvadesetak godina, dok država Izrael to već dugo radi.

„Ovo je veoma važna prezentacija monumentalnog djela jednog od najvećih autoriteta u svijetu koji izučava genocid i stradanja. Važno je da sa te adrese dolazi studija koja govori o tome da je stradanje u Jasenovcu i na Balkanu identično onome u Aušvicu“, naveo je Dodik.