Obilježavanje 26 godina od zločina nad vojnicima JNA u Tuzli

U Bijeljini će danas biti obilježeno 26 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, gradske Boračke organizacije i uprave grada.
Obilježavanje će početi u 11.00 časova služenjem parastosa na gradskom groblju Pučile, u 11.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-kosturnici, a obraćanje zvaničnika u 11.45 časova.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i izaslanik člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milenko Ristić.

Savanović je juče u Banjaluci istakao da porodice stradalih najviše boli nepravda budući da počinioci tog zločina nikada nisu kažnjeni.

On je rekao da vlasti Tuzle opstruišu zahtjeve iz Republike Srpske da sjećanje na ovaj događaj bude obilježavano u Tuzli, na mjestu stradanja pripadnika JNA.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović istakao je da je 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti u Tuzli počinjen nezapamćen zločin nad srpskim mladićima.

Stevanović je podsjetio da je, prema naređenju vrhovne komande iz Beograda i prema dogovoru sa organima vlasti u Tuzli, dogovoren miran izlazak vojske iz kasarne preko Banj brda prema Bijeljini i Semberiji, ali kada je kolona kamiona vojske pokušala mirno da napusti Tuzlu mučki je napadnuta iz zasjede.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne „Husinska buna“ sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika, izveden je neočekivano, iz zasjede.

Izveli su ga pripadnici muslimanskog MUP-a, muslimanske Teritorijalne odbrane i „Zelenih beretki“.
BIJELJINA, 15. MAJA /SRNA/