Налогодавци напада на тузланску колону без казне

16.05.2019.

Сјећање на стравичан злочин не блиједи ни 27 година од напада на тузланску колону. Славку Новаковићу и Марку Којићу, двојици од 44 рањених војника ЈНА, сваки 15. мај доноси немир. Сви они данас имају само једну жељу – да се налогодавци и извршиоци изведу пред лице правде и казне.

„Мало је било што су нас порањавали и побили, него остатак запалимо, уништимо и трагове и све остало, а данас слободно хода и он и његови сателити. Опет позивам и Тужилаштво БиХ и Тужилаштво Србије да заиста узму и процесуирају овај процес. Ми ћемо чекати истину“, каже Славко Новаковић – преживјели свједок Тузланске колоне.

„Ја мислим да ту нико никад неће ни одговарати. То је срамота, свјетска срамота, да се дочекају дјеца од 20 година, која нису никоме ни крива ни дужна, а и ми остали нисмо били никоме ни криви ни дужни. Нико ти не да оружје, не да муницију, не да ништа, а они су то све имали“, каже Марко Којић – преживјели свједок Тузланске колоне.

Масакр над војницима који су се повлачили био је увод у егзодус 80 хиљада Срба из те регије и јасан наговјештај планова муслиманског руководства. Тузланска колона је тешка мрља на образу правосуђа БиХ, сматрају у Републици Српској.

„Ово сад тужилаштво се није удостојило да 10 година одговори по приговорима на обуставу истраге коју је уложио МУП и породице страдалих. Такав однос показује да ово Тужилаштво поново убија те исте људе а поново убија и породице жртава и преживјеле Тузланске колоне“, каже Милорад Којић – директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Зна то најбоље Живан Јовановић. Он је тог 15. маја у Тузланској колони изгубио сина, који је имао само 19. година.

„Изгубио сам сина, војник био. Дошао тај дан из Приштине, служио војни рок, био већ одслужио. Ето, види несреће, и данас дан исто као да сам изгубио не знам шта. Њихово дијете као да је родило нешто васионско, а наше српско исто као да није мајка родила“, каже Живан Јовановић – отац погинулог војника у Тузланској колони.

Напад на војнике ЈНА услиједио је након договора о мирном повлачењу. Тај договор је прекршен, на исти начин као што се то десило у Сарајеву, у Добровољачкој улици, каже министар Душко Милуновић.

„Постојали су у ратовима договори који су се поштовали и били одраз морала и витештва. Међутим, овдје је све то погажено, погажена је ријеч и све конвенције јер су страдали невини људи“, каже Душко Милуновић – министар рада и борачко-инвалидске заштите.

Помену страдалим у Тузланској колони присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, посланици у Народној скупштини, градоначелник Бијељине и представници Срба у заједничким институцијама.