Dosadašnji dijalog išao u pogrešnom pravcu

Predstavnici Republike Srpske danas će u nastavku strukturalnog dijaloga ukazati sa čim se ne slažu, kao i da je u proteklih šest sesija dijalog išao u pogrešnom pravcu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić.

Jovičić je napomenio da su predstavnici Srpske već ranije ukazivali da dijalog ide u pogrešnom pravcu, te da su iskazali određena nezadovoljstva i kada je pravljen dnevni red za ovu sesiju, ali da to ne znači da odustaju od strukturalnog dijaloga.

„Mi smo za to opredijeljeni i zahvalni smo EU što ulaže tolike napore da pomogne BiH kada je riječ o ovim temama“, rekao je Jovičić novinarima uoči današnjeg sastanka strukturalnog dijaloga u Sarajevu.

On je naglasio da Republika Srpska želi razgovarati o saradnji policije i tužilaštava, kao i o borbi protiv korupcije, ali u nekom drugom obliku, na drugim forumima i sa relevantnim sagovornicima.

„Mislim da ovo nije mjesto za to, ali da ne bi bili ti za koje će smatrati da bježimo od borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u koju smo uložili toliko napora, danas smo došli da iskažemo stavove i napravimo nekakav plan kako dalje pregovarati i razgovarati kada su ove oblasti u pitanju“, kaže Jovičić.

Prema njegovim riječima, strukturalni dijalog nije dao rezultate u onom dijelu zbog čega je pokrenut, a Republika Srpska smatra nepotrebnim proširivati ga dodatnim temama.

Ipak, dodao je Jovičić, Republika Srpska je opredijeljena da se pronađe način u kojem obliku i na kojim forumima bi se moglo razgovarati o borbi protiv korupcije i saradnji sa tužilaštvima na svim nivoima.

„Više puta sam rekao da sam nezadovoljan saradnjom između Tužilaštva BiH kada su u pitanju i predmeti krivičnog djela ratni zločini protiv srpskog stanovništva. Mi smo podnijeli niz izvještaja Tužilaštvu BiH na koje nismo naišli na razumijevanje s njihove strane. Možda će danas biti prilika da direktno razgovaramo sa tužiocem i predsjednikom Suda BiH o ovoj temi“, rekao je Jovičić.

On je podsjetio da je strukturalni dijalog pokrenut i zbog toga da se krene u ravnopravnu istragu ratnih zločina u BiH, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost, a ne samo da bude usmjereno protiv građana jedne nacionalnosti.

„Smatram da o ovom pitanju treba da bude ravnopravniji pristup i o tome ćemo danas govoriti“, naglasio je Jovičić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić jedan je od predstavnika delegacije iz Srpske, koju predvodi ministar pravde Srpske Gorana Zlatković, na sedmoj plenarnoj sjednici strukturalnog dijaloga o pravosuđu koja se održava u Sarajevu.

SRNA, 13.05.2014.