Досадашњи дијалог ишао у погрешном правцу

14.05.2014.

Представници Републике Српске данас ће у наставку структуралног дијалога указати са чим се не слажу, као и да је у протеклих шест сесија дијалог ишао у погрешном правцу, изјавио је министар унутрашњих послова Радислав Јовичић.

Јовичић је напоменио да су представници Српске већ раније указивали да дијалог иде у погрешном правцу, те да су исказали одређена незадовољства и када је прављен дневни ред за ову сесију, али да то не значи да одустају од структуралног дијалога.

„Ми смо за то опредијељени и захвални смо ЕУ што улаже толике напоре да помогне БиХ када је ријеч о овим темама“, рекао је Јовичић новинарима уочи данашњег састанка структуралног дијалога у Сарајеву.

Он је нагласио да Република Српска жели разговарати о сарадњи полиције и тужилаштава, као и о борби против корупције, али у неком другом облику, на другим форумима и са релевантним саговорницима.

„Мислим да ово није мјесто за то, али да не би били ти за које ће сматрати да бјежимо од борбе против корупције и организованог криминала, у коју смо уложили толико напора, данас смо дошли да искажемо ставове и направимо некакав план како даље преговарати и разговарати када су ове области у питању“, каже Јовичић.

Према његовим ријечима, структурални дијалог није дао резултате у оном дијелу због чега је покренут, а Република Српска сматра непотребним проширивати га додатним темама.

Ипак, додао је Јовичић, Република Српска је опредијељена да се пронађе начин у којем облику и на којим форумима би се могло разговарати о борби против корупције и сарадњи са тужилаштвима на свим нивоима.

„Више пута сам рекао да сам незадовољан сарадњом између Тужилаштва БиХ када су у питању и предмети кривичног дјела ратни злочини против српског становништва. Ми смо поднијели низ извјештаја Тужилаштву БиХ на које нисмо наишли на разумијевање с њихове стране. Можда ће данас бити прилика да директно разговарамо са тужиоцем и предсједником Суда БиХ о овој теми“, рекао је Јовичић.

Он је подсјетио да је структурални дијалог покренут и због тога да се крене у равноправну истрагу ратних злочина у БиХ, без обзира на националност и етничку припадност, а не само да буде усмјерено против грађана једне националности.

„Сматрам да о овом питању треба да буде равноправнији приступ и о томе ћемо данас говорити“, нагласио је Јовичић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић један је од представника делегације из Српске, коју предводи министар правде Српске Горана Златковић, на седмој пленарној сједници структуралног дијалога о правосуђу која се одржава у Сарајеву.

СРНА, 13.05.2014.