уторак, 28 мај 2019 00:13

Изложба о ратном путу Првог батаљона војне полиције

У Завичајном музеју у Градишци отворена је  изложба “Да се не заборави”, која о ратном путу Првог батаљона војне полиције – Првог крајишког корпуса свједочи фотографијама, документима, орденима и униформама.
Кроз Први батаљон војне полиције прошло је 1.200 бораца, а њих 69 дало је живот за одбрану српског народа, а више од 400 је рањено.

DSC 0015 1158x777
Један од ратних команданата овог батаљона, генерал Драгомир Кесеровић рекао је да је Први батаљон војне полиције био једна од најелитнијих јединица Војске Републике Српске.
То доказује чињеница да је то једина јединица Војске Републике Српске која је одликована са два највећа ордена за ратне заслуге – Орденом Немањића и Медаљом Петра Мркоњића. Од 1991. године и заштите српског народа у западној Славонији, до ратних дешавања у БиХ, јединица је непрекидно била у покрету и ангажована тамо гђе је било најтеже. Нема задатка који јединица није успјешно извршила – истакао је Кесеровић. Кесеровић је нагласио да је, с обзиром на то да некадашњи припадници умиру, одлучено да се приреди ова изложба, а написана је Монографија Првог батаљона војне полиције под називом “Бирани да буду најбољи”.

DSC 0032 1158x777
Аутор изложбе Ђорђе Малић, који је и син једног од припадника Првог батаљона војне полиције, рекао је да је, осим у Градишци, изложба крајем прошле године одржана у Бањалуци. -Одлучили смо да изложба буде организована у Градишци јер је била важна на ратном путу војне полиције. Из Градишке се кретало у прве борбене акције и доста бораца има лијепе успомене из овог града – каже Малић.

DSC 0017 1158x777
Један од 36 припадника Првог батаљона војне полиције из Градишке, Витомир Мисимовић каже да ратни пут није био лак и да је поносан на своје саборце. -Ратни пут је био тежак, али смо сви поносни на њега, поносни на нашу јединицу и саборце који су положили животе у темеље Републике Српске – истакао је Мисимовић.
Изложби, коју је отворила замјеник градоначалника Градишке Драгана Илић, присуствовали су предсједник Скупштине града Миленко Павловић, представници Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина и тражење несталих, бивши припадници Првог батаљона војне полиције и бројни грађани.

Извор: Моја Градишка

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.