сриједа, 09 март 2016 00:00

Оптужница за ратне злочине над Србима у Чапљини и Дретељу

Сарајево, 9. марта

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири лица, некадашња припадника ХОС-а, који су оптужени да злочине над жртвама српске националности на подручју Чапљине и логора "Дретељ".
Оптужница је подигнута против Мирослава Хрстића /67/, Ивана Медића /64/, Миљенка Ноголице /54/ и Тонће Рајича /45/, сви држављани БиХ и Хрватске, саопштено је из Тужилаштва.

Оптужени се терете да су за вријеме рата у БиХ у прољеће и љето 1992. године, у својству команданта и припадника ХОС-а и ХВО-а, на подручју Чапљине, поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних особа за вријеме рата и починили ратне злочине над жртвама српске националности, локалном становништву са подручја Чапљине, као и заробљеницима у логору "Дретељ".

У оптужници се наводи да су оптужени лично, као и са другим припадницима ХОС-а и ХВО-а, учествовали у мучењу, премлаћивању, пљачкању цивилног становништва српске националности на подручју Чапљине, њиховом одвођењу у логор "Дретељ", као и силовању и сексуалном злостављању жена српске националности на изразито понижавајуће начине.

Оптужени се терете за мучење и наношење тешких тјелесних повреда жртвама, те наношење физичких и психичких повреда жртвама које и данас осјећају посљедице.

"Злочини наведени у оптужници, као и други почињени злочини, утицали су на прогон и исељавање цивилног становништва српске националности са подручја Чапљине и долине Неретве, које се до данас није вратило на своја огњишта и живи у расељењу широм БиХ, региона и свијета", наводи се у саопштењу.

Четворица оптужених терете се за ратни злочин против цивилног становништва.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

СРНА, 09.03.2016.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.