четвртак, 13 август 2015 00:00

Одређен притвор осумњиченом Мати Баотићу

Одлучујући о приједлогу Тужилаштва Босне и Херцеговине, Суд Босне и Херцеговине је дана, 12. аугуста 2015. године донио рјешење којим је прихваћен приједлог Тужилаштва те је према осумњиченом Мати Баотићу одређен једномјесечни притвор. Притвор према овом рјешењу може трајати до 10. септембра 2015. године или до нове одлуке Суда.

Суд је увидом у поднесени доказни материјал утврдио да постоји основана сумња да је осумњичени починио кривично дјело за које се терети, те је одредио притвор због постојања околности које указују на опасност од бјекства и због основане бојазни која указује да ће осумњичени, уколико се нађе на слободи, ометати кривични поступак утицајем на свједоке.

Мато Баотић је осумњичен за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. став 1. тачка е) Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Баотић је осумњичен да је као припадник Војне полиције у склопу Хрватског вијећа одбране од маја до новембра 1992. године на подручју општине Орашје, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Осумњичени је под истрагом због сумње да је за вријеме рата силовао двије жене.
Баотић је осумњичен да је током маја 1992. године заједно са још једним лицем, одвео једну жену у кућу на подручју општине Орашје, гдје су је уз психичко и физичко малтретирање обојица силовали.
Осумњичени се терети и да је у просторијама основне школе које су служиле као затвор за цивиле српске националности, док је обављао дужност командира Другог одјељења Војне полиције, користећи слободан приступ затвореницима, заједно са још једним лицем силовао цивила чиме је починио кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.

Суд БиХ, 13.08.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.