петак, 15 мај 2015 00:00

Којић: За злочин најодговорнија тадашња тузланска власт

За злочин над припадницима бивше ЈНА на Брчанској малти у Тузли прије 23 године најодговорнији је тадашњи тузлански највиши политички, војни и полицијски врх, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић. Којић је рекао да забрињава што Тужилаштво БиХ није предузело ниједну радњу да буде процесуиран злочин у предмету "Тузланска колона".

"Слободно могу да кажем да је правосуђе, као једно од три стуба власти у БиХ, карцином овог друштва и као такво метастазира на остала два стуба власти", рекао је Којић на Брчанској малти након обиљежавања страдања војника ЈНА у "Тузланској колони".

Према његовим ријечима, невјероватно је и то што више од шест година Тужилаштво БиХ није донијело никакво рјешење по приговору Министарства унутрашњих послова Републике Српске на обуставу истраге, што су апсурди у правосуђу БиХ.

Он је подсјетио да је тужилац 2009. године обуставио истрагу у предмету "Тузланска колона".

"То је потпуно невјероватно, ако на уму имамо чињеницу да је тај предмет био на оцјени у Хашком трибуналу и добио стандардну ознаку А, што значи да има довољно доказа да се подигне оптужница за најодговорнија лица за овај злочин", рекао је Којић.

Он је напоменуо да осим обустављене истраге у предмету "Тузланска колона" сада само постоји случај Илија Јуришић.

Којић је истакао да се не може говорити о суживоту и помирењу док злочини не буду процесуирани.

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић каже да му је веома сметало што је помен страдалим припадницима ЈНА у "Тузлнској колони" служен под полицијском пратњом.

"Сигурно ови људи нису били криви јер су били на редовном задатку обављајући војну службу, у овом случају излазећи из Тузле према договору. Ваљда имамо право да долазимо као људи и одамо пошту погинулима", рекао је Драгичевић.

На Брчанској малти у Тузли, мјесту страдања припадника бивше ЈНА, данас су положене бијеле руже, служен је помен страдалим војницима и прислужене су свијеће.

Данас се навршава 23 година од напада муслиманских снага на колону ЈНА која се на основу претходног договора мирно повлачила из Тузле. Тада је из засједе убијено 59 војника ЈНА, а рањено их 44.

15.05.2015. СРНА

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.