понедјељак, 20 април 2015 00:00

Застој у тражењу несталих у БиХ

У БиХ је до застоја у тражењу несталих дошло након формирања Института за тражење несталих лица БиХ, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, наводећи да су до 2008. године институције Републике Српске идентификовале 3.454 лица српске националности.

Којић је данас у ИСточном Новом Сарајеву, на обиљежавању Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату, указао да је посебно проблематично то што се 657 несталих неидентификованих лица налази у три спомен-костурнице у Српској.

Он је подсјетио да је 15. септембра прошле године Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила поднијела захтјев да идентификација у три-спомен костурнице у Републици Српској буде рађена у Заводу за судску медицину, због неповјерења према Међународној комисији за нестала лица.

"Ми смо прихватили иницијативу, и Влада је донијела закључак и обезбиједила новац да се та идентификација ради у Заводу за судску медицину Српске", рекао је Којић, додајући да су у току активности за идентификацију у спомен-костурници у Бањалуци.

Он је указао да воља да се процесуирају најсложенији предмети ратних злочина
не постоји ни у Тужилаштву БиХ, које је преузело комплетну надлежност када је ријеч о процесуирању предмета ратних злочина и ексхумација, што значи да једино оно може поднијети захтјев за оцјену сложености предмета Вијећу Суда БиХ да се предмети уступају правосудним институцијама Републике Српске.

"Правосудне институције Српске могу само да поступају по предметима који су уступљени од Суда БиХ на приједлог Тужилаштва БиХ, односно мање сложени предмети. Тужилаштво БиХ је таквим законским рјешењима успоставило комплетну доминацију над предметима ратних злочина, они могу да задрже предмет који хоће, и ту има одређених злоупотреба", навео је Којић.

Он је најавио да ће у наредном периоду ићи са захтјевом за измјену законских прописа, да се не могу уступати предмети само које одреди Тужилаштво и да се инстутуцијама Српске дају предмети на процесуирање, а да Тужилаштву БиХ остају само најсложенији предмети.

"Очигледно је да Тужилаштво БиХ нема намјеру да процесуира најсложеније предмете ратних злочина над Србима. Конкретни примјери су `тузланска колона` и `Добровољачка улица`, јер је у тим предметима обустављена истрага", рекао је Којић.

 

СРНА, 20.04.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.