петак, 17 април 2015 00:00

Мацићу 10 година затвора за злочине у Коњицу

Након окончања главног претреса првостепено вијеће Одјела I за ратне злочине Суда Босне и Херцеговине изрекло је 17. априла 2015. године пресуду којом је оптужени Ибро Мацић оглашен кривим за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 142. став 1. Кривичног закона Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), а у вези са чланом 22. истог Закона. С тим у вези, Суд је оптуженом Ибри Мацићу изрекао казну затвора у трајању од 10 (десет) година.

Оптужени Ибро Мацић оглашен је кривим што је у вријеме рата у Босни и Херцеговини и у вријеме оружаног сукоба на подручју Босне и Херцеговине и територије општине Коњиц, као припадник Армије РБиХ, заједно са другим припадницима Армије РБиХ поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, тако што је дана, 13. јуна 1992. године или приближно тога датума, дошао у село Блаце, општина Коњиц, које је било настањено становништвом српске националности гдје је учествовао у  лишењу  живота четири старице,  а њихова тијела никада нису пронађена.

Поред тога, оптужени Ибро Мацић оглашен је кривим што је у временском периоду од мјесеца маја до октобра 1993. године, у просторијама Основне школе „Мусала'' у Коњицу, у којој су били затвореници српске и хрватске националности, као припадник Војне полиције Армије РБиХ сам, односно заједно са више неидентификованих припадника Армије БиХ, учествовао у мучењима, сексуалним злостављањима и нечовјечним поступањима  затвореника.
На основу члана 188. став 4. ЗКП БиХ оптужени је ослобођен дужности надокнаде трошкова кривичног поступка.       

На основу члана 198. став 2. ЗКП БиХ оштећени  се са имовинско правним захтјевом упућују на парнични поступак.

У складу са чланом 292. ЗКП БиХ против ове пресуде је дозвољена жалба.

 

Суд БиХ, 17.04.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.