уторак, 14 април 2015 00:00

Изречене казне затвора за злочине у Дретељу

Након окончања главног претреса, првостепено вијеће Одјела I за ратне злочине Суда Босне и Херцеговине изрекло је 14. априла 2015. године пресуду којом су оптужени: Иван Зеленика, Иван Медић, Едиб Буљубашић и Марина Грубишић-Фејзић оглашени кривим за кривично дјело злочини против човјечности (прогон) из члана 172. став 1. тачка х) Кривичног закона БиХ (КЗ БиХ), а све у вези са чланом 180. став 1. истог закона.

С тим у вези, Суд је оптуженима изрекао сљедеће казне: Иван Зеленика казна затвора у трајању од шест година; Иван Медић казна затвора у трајању од седам година; Марина Грубишић-Фејзић казна затвора у трајању од  пет година. Суд је у односу на оптуженог Едиба Буљубашића, а у складу са одредбом члана 55. став 1. и члана 53. став 1. утврдио казну затвора у трајању од шест година, док се као раније утврђена узима казна дуготрајног затвора  у трајању од 34 године изречена правоснажном пресудом Кантоналног суда Зеница од 9. јуна 2000. године, па се у складу са правилима из члана 53. став 2. тачка а) Кривичног закона БиХ као јединствена изриче казна дуготрајног затвора у трајању од 34 године.

Суд је оптуженог Срећка Херцега ослободио оптужбе да је починио кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) КЗ БиХ (прогон) у вези са тачкама а), д), е), ф), г) и к), а све у вези са чланом 180.став 1. и 2. КЗ БиХ.

У изреци пресуде, између осталог, се наводи да су оптужени: Иван Зеленика, у својству де фацто управника затвора који се налазио у бившој Војној амбуланти ЈНА у Мостару, Едиб Буљубашић, Иван Медић и Марина Грубишић- Фејзић, у својству припадника Хрватских обрамбених снага (ХОС) оглашени кривим што су у периоду од почетка мјесеца маја до краја мјесеца аугуста 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада против цивилног српског становништва опћина Мостар, Чапљина и Столац, знајући за такав напад и да њихове радње представљају дио напада, свјесно учествовали једни с другима и са осталим члановима војне структуре ХОС-а међу којима је био главни управник ХОС-а за Херцеговину, управник логора Дретељ, те затворско особље, чији циљ је био трајно уклањање цивилног српског становништва са територија Херцеговине, предузимали појединачне радње које су представљале значајан допринос одржавању и функционисању система незаконитог хапшења цивила српске националности са подручја опћина Мостар, Чапљина и Столац. Један број цивлила са подручја Мостара држан је једно вријеме у просторијама Војне амбуланте Мостар, а сви ухапшени држани су у затвору у хангарима у оквиру Касарне „Бруно Бушић“ у Дретељу, који је имао све карактеристике логора. Заробљени цивили држани су у нехуманим и нехигијенским условима, свакодневно подвргавани различитим облицима физичког, психичког и сексуалног злостављања, што је код оштећених проузроковало озбиљне физичке и психичке повреде, те нарушење здравља.  

Суд је оптужене: Ивана Зеленику, Ивана Медића, Едиба Буљубашића и Марину Грубишић-Фејзић ослободио појединих тачака оптужнице.

У односу на оптужене Ивана Зеленику, Ивана Медића и Марину Грубишић-Фејзић, Суд је донио рјешење о продужењу мјера забране, док је у односу на оптуженог Срећка Херцега укинуо мјере забране.

Суд БиХ,
14.04.2015.

Контакт

Трг јасеновачких жртава 4, 78000 Бања Лука
051 / 247 472
051 / 247 597
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.